שירות וטרינרי - מועצה מקומית אבן יהודה

שירות וטרינרי

השירות הוטרינרי באבן יהודה מבצע פיקוח על בעלי חיים בשטחי הרשות, פיקוח על מכירת בשר ואחזקתו בחנויות בישוב, ואחראי לפעולת לוכד הכלבים בישוב.

השירות פעיל בימי רביעי בין השעות 08:00-10:00 בוקר, 14:00-16:00 אחר הצהריים. השירות ממוקם בין בניין המועצה ומחלקת הנדסה. בשאר הימים והשעות ניתן לפנות למוקד המועצה בטלפון 09-8915050.

ניתן לחסן ולהתקין שבב גם אצל המרפאות הווטרינריות המקומיות.

כלב מסורס או כלבה מעוקרת זכאים להנחה משמעותית באגרת הרישיון השנתית.

מתי לחסן?

  • כלבים – חובה להביא כל כלב החל מגיל שלושה חודשים לחיסון נגד מחלת הכלבת.
    יש לחזור על החיסון אחת לשנתיים (לכלבים להם יש כבר 2 חיסונים בעברם) זאת בעקבות התיקון לפקודת הכלבת מחודש 04/2024.
    בנוסף, יש להקפיד על סימון הכלב בשבב אלקטרוני, והוצאת רישיון מדי שנה מאת המועצה המקומית בה מתגורר הכלב.
  • חתולים וחמוסים – מומלץ לחסן אחת לשנה.

 בכל מקרה של חשד לכלבים משוטטים או חיות בר כגון שועלים או תנים, בתחום הישוב יש להודיע למחלקה הווטרינרית הרשותית.

בכל מקרה של פגיעת בעל חיים באדם יש לקחת את הנשוך לבדיקה ודיווח אל לשכת הבריאות בנתניה ברחוב ויצמן 23 טלפון: 09-8300111.

על הבעלים של הכלב או החתול שנשכו או שרטו אדם מוטלת החובה בחוק להסגירם בעצמם לתחנת הסגר (כלבייה) מאושרת להסגר בעלי חיים נושכים וזאת תוך 24 שעות, לצורך תצפית כלבת למשך 10 ימים, גם אם בעל החיים מחוסן כחוק נגד כלבת.

אגרות

עדכון אגרות המחלקה הווטרינרית החל מתאריך 01/07/2024:

  • כלב/ה מסורס/מעוקרת – 57.50 ש”ח.
  • כלב/ה לא מסורס/מעוקרת בגיל שבין 1/2 שנה ל8 שנים – 414.50 ש” ח
  • גור שגילו עד 1/2 שנה או כלב/ה בוגר/ת שלא מסורס/מעוקרת  בגיל מעל ל – 8 שנים – 74.5 ש”ח.
  • סימון כלב בשבב אלקטרוני – 83 ש”ח.

בקיץ, פרעושים וקרציות מתרבים בקצב מהיר ולכן, יש להקדים תרופה למכה, ולהתחיל כבר בחודשי האביב, בטיפול מונע. חשוב מאד להשקיע בתכשירים טובים ולא לחסוך בנושא זה. השוק מציע כיום סוגים שונים של טיפולים בתרסיס, באמפולות ובזריקות. פנו לוטרינר שלכם לקבלת ייעוץ.
הסכנה בטפילים אלו טמונה בכך שהקרציות נושאות מחלה בשם ”קדחת קרציות”, שבמקרים קיצוניים עלולה לגרום למוות של בעל החיים. בנוסף, גם הקרציות וגם הפרעושים ”יושבים” על גוף הכלב ומוצצים את דמו. כתוצאה מכך, גורים עלולים לסבול מאנמיה. בנוסף, הטפילים גורמים לאלרגיות קשות אצל הכלבים.
במקביל יש להמשיך בשגרת הטיפול והחיסונים ולהקפיד גם על תילוע בתקופות קצובות.

בנוסף לטפילים המתרבים בעונה החמה, האביב הוא גם תחילת עונת הנחשים. המפגש בין כלבכם לנחש עלול להסתיים בפגיעה חמורה ואף במות הכלב. לכל אורך האביב והקיץ מומלץ לנהוג זהירות יתרה מפני עקיצות ונשיכות:
הקיץ זו גם העונה האהובה על הנחשים. בשעות הערב, כשקצת מתקרר בחוץ, יוצאים הנחשים ממקום מחבואם בחיפוש אחר מקור מים: ברז מטפטף, דשא מושקה ואפילו קערת המים של כלבכם. הכלב, מתוך סקרנות, ניגש לרחרח את הנחש, ובד”כ מוכש בפניו. הכשת הנחש גורמת לכלב סבל גדול מאד. באזור הפגוע מתפתחת נפיחות גדולה, ולעיתים ניתן לראות נקודת דם. במקרה כזה, יש לפנות בדחיפות למרפאת הרופא ווטרינר המטפל בכלבכם, לקבלת נסיוב מתאים.
גם היתושים, הדבורים וחרקים רבים אחרים מתרבים במהירות בקיץ. במידה והכלב נעקץ ע”י חרק ייתכן ותהייה נפיחות במקום העקיצה. רצוי לפנות אל הווטרינר גם במקרה זה, אף כי כאן הטיפול פחות דחוף, ולעיתים ניתן לקבל הנחיות לטיפול בשיחת טלפונית עם הווטרינר שלכם.

הקיץ מגיע ואיתו הימים החמים והלוהטים אשר משפיעים לא רק עלינו, בני האדם, אלא גם על הכלבים והחתולים.
ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות מפרסם הנחיות כיצד להקל על כלבים וחתולים בקיץ:

  • זכרו: הכלבים והחתולים מסתובבים בחום עם מעיל פרווה, בלי כובע וללא קרם הגנה. דאגו להם למקום מוצל, כלי גדול מלא במים נקיים וקרים ואל תתנו להם לרוץ בשמש הקופחת, יש להימנע באופן מוחלט מביצוע פעילות גופנית בשעות החמות וכל עוד השמש בשמים. אם בא לכם לפנק את הכלב, תוכלו לתת לו להשתרע על רצפת הסלון ולהתקרר יחד איתכם במזגן.
  • מומלץ לצאת לטיול עם הכלב בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב לקראת השקיעה. חשוב לא לצאת בשעות הצהריים החמות, מכיוון שהכלב עלול לקבל מכת חום.
  • יצאתם לטיול? כפות הרגליים של הכלב הן רגישות ביותר, אל תשכחו כי כלבכם יחף וכריות כף רגליו עלולות להיכוות. למרות החול הלוהט והאספלט הרותח, כלבכם המסור ילך אחריכם לאן שתלכו. לכן הקפידו על יציאה לטיול בשבילים מוצלים ובשעות קרירות יותר. ובדקו אם השטח מתאים להליכה, הניחו את כף היד שלכם על המדרכה או האספלט ואם אתם מצליחים להשאיר אותה במשך חמש שניות, אז גם הכלב יהיה מסוגל לעשות זאת.
  • קחו איתכם בקבוק מים לכל טיול עם הכלב. לכלבים חם רוב הזמן והם זקוקים למים טריים, אחרת הם עלולים לקבל מכת חום.
  • כלבים השוהים בחצר בין אם הם משוחררים או קשורים, יש לוודא כי קיימים מקומות מסתור בפני השמש הישירה. כמו כן, שכלי המים מאובטח כך שלא יתהפך והכלב יישאר ללא מים. יש להחליף את המים לפחות פעמיים ביום ולמקם את כלי המים במקום מוצל. אף אחד לא אוהב לשתות מים רותחים מהשמש הלוהטת בחוץ. ניתן גם לצנן את הכלבים על ידי השפרצת מים עליהם או על ידי הפעלת הממטרות לסירוגין.
  • אל תשאירו את כלבכם בתוך הרכב גם אם מדובר ב”כמה דקות”, החוק כיום אוסר השארת כלב ברכב ללא השגחה. המכוניות לוהטות בקיץ ומתחממות במהירות, הדבר עלול לגרום למוות בייסורים. לצערנו, מדי שנה מגיעים כלבים למרפאות הווטרינריות לאחר שהושארו ברכב בחום הלוהט עם סימני התייבשות קשים שעלולים לגרום למותם.
  • טפילי העור, פרעושים וקרציות מגבירים מאד את פעילותם בתקופת הקיץ. הם יכולים להביא להתפתחות בעיות עור ומחלות שונות שעלולות להגיע עד לסכנת חיים לכלבים ולחתולים. הגנו עליהם בעזרת אמצעי הגנה שונים מפני טפילים.
  • תספורת לכלב – הפרווה של הכלבים מבודדת מקור ומחום. התספורת יכולה להקל מפני החום אך היא יכולה גם לחשוף את עור הכלב לשמש ולכוויות. לכן מומלץ להתייעץ עם הווטרינר המטפל לפני התספורת.
  • דואגים להאכיל ולהשקות את חתולי הרחוב – השאירו להם כלים עם מים טריים במקומות מוצלים, ולאפשר לחתולי הרחוב להצטנן במקומות מסתור מפני השמש.
  • יוצאים לבלות עם הכלב בחוף הים? כלבים יכולים לשחק וליהנות כמו ילדים קטנים. אין להם את ההבנה כי שהות בטמפרטורה גבוהה מדי יחד עם מאמץ עלולה להיות מסוכנת. לכן אם הכלב שלכם משתולל ומשחק יותר מדי בשמש, אלצו אותו לנוח. יש לשטוף את הכלב היטב בחזרה מהים ולוודא
    כי בזמן השהות בים לא שתה מי ים או בלע חול ים. 

כיצד ניתן לזהות מכת חום אצל כלבים וחתולים? ישנם סימנים רבים וביניהם נשימה מהירה, לשון אדומה בהירה, רוק דביק וצמיגי, חולשה, דיכאון, הקאות ואפתיות. אם זיהיתם סימני התייבשות נסו לעודד אותם לשתות מים קרים במנות קטנות, הרטיבו את הכלב וצננו את גופו על ידי הפעלת מאוורר או מזגן וקחו אותו
לטיפול אצל הווטרינר מהר ככל הניתן.
ד”ר אבי צרפתי, יו”ר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות : “כשחם לנו – חם גם לחיות המחמד חשבו עליהן, נסו להקל על סבלן ודאגו לתנאים נוחים שיאפשרו להן להתמודד עם החום הקיצוני. מאחל לכולנו קיץ נעים וקריר”.

עיקור וסירוס חתולי רחוב

חתולי הקהילה חיים בינינו, בגינות, בחצרות וברחובות. הם חלק בלתי נפרד מהסביבה שלנו באבן יהודה ועוזרים בצמצום אוכלוסיית המכרסמים ומרחיקים נחשים ועכברים. החתולים מתרבים במהירות, דבר היוצר עומס על הסביבה ופוגע גם בהם. החתולים הבוגרים וגם הגורים שנולדים ברחוב סובלים מרעב, מחלות, דריסות וסכנות יומיומיות.

כדי לדאוג להם ולשמור על הסביבה, המועצה מפעילה תוכנית לעיקור וסירוס חתולי קהילה. זהו הפתרון ההומני והיעיל ביותר, המונע התרבות לא מבוקרת ומאפשר לחתולים לחיות חיים בריאים ורגועים יותר. החתולים נלכדים על ידי לוכד מקצועי, עוברים עיקור או סירוס וחיסון נגד כלבת, ואז מוחזרים לאותו המקום שממנו נלקחו.

ניתן לזהות חתול שעבר עיקור או סירוס לפי סימן באוזן שמאל – חיתוך קצה האוזן העליון שמונע לכידה חוזרת. אם ראיתם חתול עם אוזן שלמה, חתולה בהריון או עם גורים, חשוב לדווח למועצה.

המועצה מעניקה את השירות ללא עלות. אם נתקלתם בחתולים שזקוקים לטיפול, ניתן לפנות למוקד המועצה בטלפון 09-8915050 או לשלוח הודעה בוואטסאפ 054-8915000

כלבים

מחלת הכלבת הינה מחלה נגיפית (ויראלית), הידועה עוד מימי קדם בכל חלקי העולם. מדובר במחלה קטלנית וחשוכת מרפא, אשר עם הופעת סימניה הקליניים הראשונים, באדם או בבע”ח, גורמת למוות מהיר יחסית, תוך ייסורים קשים. מידי שנה, מתים ברחבי העולם עשרות אלפי בני אדם מכלבת, כולל במדינות הגובלות עימנו.
במהלך 50 השנה האחרונות, נפטרו בישראל מס’ אנשים מכלבת. עד היום, לצערנו, טרם נמצאה תרופה ו/או טיפול יעיל, העשויים להציל את הלוקים במחלה נוראה זו.
כלבת מאובחנת אבחון וודאי אך ורק בבעל חיים מת שכן האיבר הנבדק הוא המוח. הבדיקה נערכת במכון הווטרינרי ע”ש קימרון של משרד החקלאות בבית דגן.

בשנתיים האחרונות נרשמו בישראל 27 אירועי כלבת בחיות בר, משק ובית. המחלה, על הנגיף המחולל אותה, מועברת כמעט תמיד בעקבות מגע (נשיכה, שריטה) בין בעלי חיים לבין עצמם או בין בעלי-חיים לבני-אדם, באמצעות רוק של בעל-חיים נגוע.
המחלה אופיינית ליונקים בלבד, ובאזורנו ניתן למנות שלוש קבוצות של בעלי חיים.

העלולים לחלות במחלה:

  • חיות בר כגון שועלים (המהווים את המאגר העיקרי לנגיף), תנים זאבים נמיות וגיריות.
    חיות משק כגון, בקר צאן סוסים וחמורים.
  • חיות בית, כגון כלבים וחתולים (הסכנה במקרים אלה חמורה במיוחד בשל העובדה כי מדובר בבעלי חיים הנמצאים במחיצת בני-אדם).

כניסתו של הנגיף לתוך גוף חי בעקבות נשיכה או שריטה , מביאה להתרבותו, כאשר הנגיף ”שואף” כל הזמן להגיע לרקמת תאי העצב. מרגע שהגיע הנגיף אליהם, הוא נודד לאורכם עד הגעתו אל מערכת העצבים המרכזית, ומשם, קצרה ומהירה הדרך אל המוח. בשלביה הסופיים של המחלה (השלב המידבק) מגיע הנגיף אל בלוטות הרוק, ומופרש דרכן לחלל הפה.


כלבים

חובה להביא כל כלב החל מגיל שלושה חודשים לחיסון נגד מחלת הכלבת. יש לחזור על החיסון אחת לשנה. בנוסף, יש להקפיד על סימון הכלב בשבב אלקטרוני, והוצאת רישיון להחזקת הכלב מאת המועצה המקומית בה מתגורר הכלב.

חתולים וחמוסים

מומלץ לחסן אחת לשנה.

בכל מקרה של חשד לכלבים משוטטים או חיות בר כגון שועלים או תנים, בתחום הישוב יש להודיע למחלקה הווטרינרית הרשותית.
בכל מקרה של פגיעת בעל חיים באדם יש לקחת את הנשוך לבדיקה ודיווח אל לשכת הבריאות בנתניה ברחוב ויצמן 23 טלפון: 09-8300111.

על הבעלים של הכלב או החתול שנשכו או שרטו אדם מוטלת החובה בחוק להסגירם בעצמם לתחנת הסגר(כלבייה) מאושרת להסגר בעלי חיים נושכים וזאת תוך 24 שעות, לצורך תצפית כלבת למשך 10 ימים, גם אם בעל החיים מחוסן כחוק נגד כלבת.

הכלבייה האזורית ממוקמת בבית יצחק – טלפון: 09-8322275 , 050-8100070

המועצה מחויבת לביטחון תושביה ולרווחת בעלי החיים ביישוב. בעקבות פניות רבות של תושבים והצורך בהסדרת הטיפול בנושא הכלבים המשוטטים, אנו מיישמים מדיניות אכיפה כלפי הכלבים המשוטטים בישוב, בהתאם להנחיות גורמי המקצוע והחוק. מטרתנו היא לאזן בין שמירה על הסדר הציבורי ובטחון התושבים, לבין טיפול אחראי ורגיש בבעלי החיים.

כיצד יפעל הלוכד?
הלוכד ביישוב הינו גורם מקצועי הפועל תחת רישיון. מטרתו אינה ללכוד כלבים, אלא לבחון כל מקרה ומקרה לגופו, ברגישות, ולנקוט בפעולה המתאימה בהתאם להנחיות משרד החקלאות. הכלל המנחה הוא שמירה על שלום הציבור, ביטחון ורווחת בעלי החיים ומניעת סכנות פוטנציאליות.

באילו מקרים יתבצעו לכידת כלב?
הלוכד יפעיל שיקול דעת לפני כל פעולה, ויבחן האם יש צורך ממשי בלכידה. תתבצע לכידה במקרים בהם הכלב משוטט ללא השגחה ו/או עלול להוות סכנה לציבור.

מתי כלב נלקח לכלבייה?
כאשר הלוכד תופס את הכלב, הוא סורק אותו בתקווה למצוא שבב, ובכך לגלות מי בעליו, האם הוא ברישיון ובעל החיסונים המתאימים. בהנחה והכל ישנו ותקין, הלוכד ייצור קשר עם הבעלים, בתקווה שיהיה זמין לאסוף את כלבו. ככלל, המדיניות היא לא לקחת את הכלב לכלבייה מבלי למצות את האפשרות שהבעלים יאסוף את כלבו ברגע שהלוכד תופס אותו. חשוב לציין כי זו מדיניות, אך החוק מתיר לקחת כלב לכלבייה במידה וייתפס משוטט בחוץ. כמו כן, בהנחה והלוכד לא מצליח לתפוס את הבעלים, הכלב יילקח לכלביה. יובהר, כי כלב שישוטט ללא בעליו (בין אם הכלב יילקח לכלבייה ובין אם לא), בעליו יישא בקנס.

להלן עיקרי הקנסות אשר נקבעו בחוק בנוגע להתנהלות לא תקינה של בעלי הכלבים: כלב אשר יימצא משוטט/ לא קשור ברצועה שבעליו מחזיק- 500 ₪; כלב שיימצא והוא ללא רישיון ושבב בתוקף- 500 ₪; כלב אשר יהיה לא חיסון כלבת בתוקף – 1500 ₪;

במצב בו הכלב נלכד הוא יובל לכלבייה בכלי רכב ייעודי ותקני, תוך מינימום פגיעה בכלב. בכל פעם שהלוכד יפעל באבן יהודה הוא ידווח על כך למוקד ויהיה מעקב אחרי פעולותיו.


מהי האחריות של בעלי הכלבים?
אנו מזכירים כי האחריות על הכלבים היא בראש ובראשונה של בעליהם. החוק מחייב כל בעל כלב להחזיקו ברישיון (חיסון כלבת בתוקף,  תשלום אגרה שנתית, ותנאים נוספים לגזעים מסוכנים).

חשוב לציין שישראל היא מדינה שיש בה כלבת, מחלה חשוכת מרפא וקיימת סכנה ממשית הן לכלבים והן לבעלים. בנוסף, לפי החוק, אין לאפשר לכלב לשוטט חופשי במרחב הציבורי – גם אם הוא “מכיר את הדרך” או “רק ליד הבית”. כל כלב חייב להיות מוחזק ברצועה כאשר הוא מחוץ לשטח הפרטי של בעליו. המטרה בחוק היא לשמור על הכלב עצמו, על בטיחות התושבים ועל בעלי חיים אחרים.

 

מה קורה לאחר לכידת כלב?
כלב שנלכד יועבר לכלבייה המאושרת על ידי משרד החקלאות, שם הכלב יעבור בדיקות וטיפולים עד לאיתור בעליו והשבתו הביתה בבטחה. הכלבייה מספקת לכלב תנאי מחייה הגונים לאורך שהותו, וכלבים חסרי בעלים שנלכדים מקבלים חיסון משושה, טיפול פרעושים וקרציות, וחיסון נגד כלבת. פרטי ההסגר או הלכידה יימסרו רק לבעליו החוקיים של הכלב.

אם נתקלתם בכלב משוטט או איבדתם את כלבכם, ניתן לפנות למוקד המועצה לקבלת מידע וסיוע.

אנו קוראים לכל בעלי הכלבים לגלות אחריות ולוודא כי כלביהם נמצאים תחת השגחתם בכל עת. כלב משוטט אינו רק מטרד ציבורי – הוא גם עלול להיפצע, להיפגע מכלי רכב או להוות סכנה לתושבים ולבעלי חיים אחרים

החל מיום שישי ה- 1.10.2010 כ”ג תשרי תשע”א על פי החוק במדינת ישראל חייב כל בעל כלב לסמן את כלבו בשבב אלקטרוני , ובמקביל חייב הוא לחסנו נגד כלבת ולהוציא עבורו רשיון להחזקתו כל שנה , ברשות המקומית בה מוחזק הכלב .
כמו כן חייב כל בעל כלב לדאוג לכך שהכלב לא ימצא לבדו ברשות הרבים, אלא יילקח לטיול ברחובות הישוב, רק כאשר הוא מוחזק ברצועה הנתונה בידי אדם המסוגל לשלוט בו.
בנוסף חלים מספר חוקים על החזקת כלבים מאותם גזעים שהוכרזו כ”מסוכנים” , וכן על הכלבים שמוגדרים כ – מעורבים עם גזע ”מסוכן”.
לאחר שחוקים אלו נכנסו לאחרונה למסגרת האכיפה בעזרת קנס מנהלי, (הבא במקום האגרות שהוטלו במסגרת חוקי העזר השונים בעניין זה) , החליטה המועצה המקומית אבן יהודה לאכוף את החוקים הללו בתחומה בעזרת קנסות מנהליים.

לפיכך החל מ- 1 בחודש אוקטובר 2010 – כל כלב שאינו מחוסן נגד כלבת, ללא רשיון תקף ו/או ימצא משוטט בחוצות הישוב בניגוד להוראות החוק , או שמוגדר בחוק ככלב השייך ל”גזע מסוכן” ואינו מוחזק בהתאם לדרישות החוק – יוטל על בעליו קנס מנהלי שינוע בין 250 ל – 10,000 ש”ח – תלוי במהות העבירה .

מחלקת הפיקוח של המועצה ולוכד הכלבים העובד בשרותה, יגבירו את האכיפה הן בנושא שוטטות הכלבים בשטחים הציבוריים בישוב , בכל יום ובכל שעות היממה , והן בנושא הכלבים המוחזקים בבית התושבים ללא חיסון/רשיון תקף.
התושבים נקראים בזאת לדאוג לחיסון כל הכלבים שברשותם נגד כלבת, ולהוצאת רשיון תקף עבורם מטעם המועצה המקומית אבן יהודה, וכן למנוע את שוטטות הכלבים ללא בעליהם – חל איסור ל טייל עם כלב משוחרר – הכלב חייב להיות מוחזק ברצועה על ידי בעליו, בכל זמן שהוא מצוי בשטח ציבורי.

בתקווה לשיתוף פעולה מלא ומידי.

פרטי התקשרות